Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

organisatie 1

Vrienden van de Sloterplas

belangenbartigers van de Sloterplas

De Vereniging Vrienden van de Sloterplas (V.V.S.) is opgericht te Amsterdam op 4 juni 2003 door een aantal actieve bewoners rond de Sloterplas, afkomstig uit de wijken Slotermeer, Slotervaart en Osdorp. Doel van de vereniging is op te komen voor het (behoud van het) karakter van de Sloterplas en het Sloterpark zoals is ontworpen en uitgevoerd in het kader van het Algemeen Uitbreidings Plan (AUP) van Cornelis van Eesteren uit 1934.

De Sloterplas is gegraven tussen 1948 en 1956 als zandwinning voor de aanleg van de Westelijke Tuinsteden. De vruchtbare bovenlaag is gebruikt voor het Sloterpark, aangelegd tussen 1957 en 1974. Sindsdien is het een geliefd recreatie- en groengebied in Amsterdam-West.

Als gevolg van de plannen voor en de uitvoering van de Stedelijke Vernieuwing sinds 1999 staat de opzet en het karakter van het gebied onder druk. Om het doel, zoals verwoord in de statuten van de V.V.S.: Gœde zorg voor de instandhouding en verbetering van de Sloterplas te Amsterdam-West en de daaromheen gelegen parken, alsmede de bescherming van de natuur in dat gebied, zo goed mogelijk tot uitvoering te brengen onderneemt de V.V.S. een aantal activiteiten.

Hiertoe behoren het onderhouden van contacten met de gemeente en stadsdelen over de Sloterplas en het Sloterpark, het geven van commentaar en inspraak op plannen, het informeren van de leden van de V.V.S. door middel van een vier keer per jaar verschijnende nieuwsbrief, het onderhouden van contacten met de leden door het houden van excursies en lezingen en het onderhouden van relaties met collega-organisaties. De V.V.S. is onder andere aangesloten bij Eigenwijks en bij het Milieucentrum Amsterdam. Voorts is een website opgezet om nieuws en informatie te verschaffen aan allen die daarvoor belangstelling hebben.

Bijdragen 
Contactinformatie

Jan Tooropstraat 6

1062 BM Amsterdam

www.vriendenvandesloterplas.nl/